sobota, 9 kwietnia 2016

Pudding Chia


Pudding chia jest już znany chyba wszystkim, na jego zdjęcia możemy natknąć się wszędzie - instagram, snapchat, czy nawet facebook. Nasionka te stały się teraz bardzo "modne". Jednak co to jest i dlaczego właściwie zdobyły taką popularność? Ziarenka szałwii hiszpańskiej mają dużą moc, są bogate w witaminy, minerały, błonnik i białko, dodają także energii mocy i siły. Posiadają właściwości absorbujące dzięki czemu absorbują płyn, w którym zostały namoczone i oddają go stopniowo nawilżając cały organizm od środka.
Dodatkowo są bardzo łatwe w przygotowaniu, chociaż trzeba znać parę zasad, ponieważ często przez drobne błędy nie otrzymujemy oczekiwanego efektu. Chcemy przedstawić Wam sprawdzony przepis, dzięki, któremu otrzymacie pudding jak ze zdjęć i będziecie mogli podzielić się nim ze światem haha. Jest to także dobry pomysł na śniadanie dla tych, którzy lubią pospać, przygotowujemy go wieczorem, a rano możemy go od razu zjeść!

Jedyne co potrzebujemy:

  • płyn ( jeśli wybierzesz wodę - nie będą one miały smaku, dlatego polecamy mleko, a najlepiej napoje sojowe o smaku waniliowym, czekoladowym lub waniliowym)
  • nasiona chia
  • owoce
UWAGA: nasiona mieszamy z dziewięciokrotnie większą ilością płynu czyli na jedną szklankę dodajemy ok 2 łyżek nasion! (wtedy będą odpowiednio gęste)


Nasiona zostawiamy na 2-3h, a najlepiej na całą noc. Tylko pamiętajmy aby po ok 15 min je zamieszać, bo inaczej zrobią nam się gluty, czego nie chcemy :) 
Z czym je zjeść to kwestia indywidualna, dobre będą wszystkie owoce, miód, cynamon, konfitury, suszone owoce etc.
My dodałyśmy ananasa i borówki.


Próbowaliście? Smakują Wam?



18 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post. Bardzo przydatny. Wiele razy natknęłam się na przepisy i zdjęcia w których wykorzystany jest Pudding Chia, jednak nie miałam ochoty na czytanie encyklopedycznych opisów tego produktu. Jednak ty opisałaś to bardzo ciekawie ;)


    Pozdrawiam Wiktoria z bloga Book Written Rose. Zapraszam ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku narobiłaś mi ochoty:( Muszę przygotować w końcu!'
    http://internetsisters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie to wygląda!
    Mój blog♥ Zaobserwujesz jeśli się spodoba? Da mi to ogromną motywację! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem chyba wyjątkiem i nie słyszałam o tym. Jednak nasiona Chia znam od dawna, są bardzo zdrowe.
    Muszę spróbować.

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny i bardzo przydatny post muszę spróbować zrobić ten pudding :)

    obserwuje
    dblazkowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio miałam zabrać się za zrobienie własnej chii ale jeszcze mi to nie wyszło :/ Ale dobrze, że znalazłam Twój post ! <3

    flawlessbananaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne zdjęcia!

    want-cant-must.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze chciałam tego spróbować, ale wiem, że ze zwykłym mlekiem nie będzie takie dobre :( muszę zakupić jakieś kokosowe może ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniaaam, nigdy nie próbowałam nasion Chia, szczególnie dodanych do Puddingu! Chyba czas spróbować.

    ZAPRASZAM I OBSERWUJE(Jako: Aleks Mlodz)
    http://aaleksm.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno skorzystam z tego przepisu :)
    http://malwinabeczek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności. Z każdej strony kuszą te przepisy na pudding chia i chyba w końcu muszę spróbować.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten pudding za mną " chodzi" i chyba w końcu się przekonałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Próbowałam i często dodaję je do twarożku z olejem lnianym.;) Oczywiście spożywam je w różnych owocowych kombinacjach. Praktycznie nie czuć ich smaku. Koktajl z nimi też robiłam, a puddingu jeszcze nie.

    CROWDED DREAMS

    OdpowiedzUsuń