Jesień może kojarzyć się dwojako. Z jednej strony dni kończą się o 16, ciągle pada, wieje, już nawet nie mówiąc o tym mrozie, a z drugiej strony mamy obrazek niczym z tumblr - świąteczne lampki w pokoju, świeczki, kocyk, ulubiona książka lub film i oczywiście gorący napój. Najlepiej sprawdzają się tuż po przyjściu z podwórka jako rozgrzanie lub właśnie podczas maratonu serialu, kiedy siedzicie zakopani pod kocami w łóżku. Naszą propozycją na takie chwilę jest Pumpkin Spice Latte niczym ze Starbucks'a, do ów lokalu mamy daleko bo najbliższy jest w Warszawie, więc postanowiłyśmy zrobić go same w domu (co najlepsze smakuje tak samo jak orginalny). Poza tym ile można pić ciągle tą samą herbatę czy zwykłą kawę, jeśli w domu, w dość prosty sposób, możemy sami zrobić coś innego.
POTRZEBUJEMY:
- puree z dyni (my korzystałyśmy z
tego przepisu)
- filiżankę espresso
- szklankę mleka
- cynamon
- imbir
- gałkę muszkatołową
- goździki
- cukier
Dodatkowo do ozdoby:
- bita śmietana
- pianki
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kawę espresso i podgrzewamy mleko (możemy dodatkowo je spienić, jeżeli posiadamy odpowiedni do tego sprzęt). Następnie przelewamy to do blendera, dodajemy ok 2-3 łyżki puree z dyni, 2 łyżeczki cukru i przyprawy, wedle uznania. Wszystko przez chwilę blendujemy, tak aby pozbyć się ewentualnych niteczek dyni u uzyskać lekką piankę, przelewamy do szklanki, ozdabiamy i gotowe! Możemy cieszyć się w domu kawą prawie jak ze starbucks'a!
Próbowaliście już?
Ja lubię jesień właśnie za to, że można wygrzewać się w domu :) Napój wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwith-ideas.blogspot.com
Świetny pomysł, chyba się skuszę i jak będę miała wolny wieczór to zrobię :)
OdpowiedzUsuńm-artyna.blogspot.com-KLIK!
Wszystko spoko, ale nie przepadam za dynią xD
OdpowiedzUsuńChciałabym pić i robić świetne jesienno-zimowe napoje, ale połowy z tych rzeczy nie lubię :P
OdpowiedzUsuńLubię jesień właśnie z takie domowe klimaty <3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ;)
uwielbiam takie przepisy :) zapraszam na mój pomysł z wykorzystaniem dyni
OdpowiedzUsuńhttp://makeupdelux.blogspot.com/2016/10/witajcie-sota-i-ponuro-na-zewnatrz-wiec.html
Pomysł na przepis ciekawy. Jeszcze nie próbowałam takiego latte, ogólnie nie piję kawy ani kaowopodobnych napojów, ale tutaj muszę przyznać, że wygląda to pysznie. Gdybym nie wiedziała, że jest tam kawa to pewnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ^^
http://mysteryeternal.blogspot.com/
Wygląda przepysznie! Na pewno spróbuje ♥
OdpowiedzUsuńlondonkidx.blogspot.com
Latte wygląda świetnie i chyba każdemu z nas na sam widok cieknie ślinka i burczy w brzuchu, chętnie wypiłabym je natychmiastowo! Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili serdecznie zapraszam do mnie ❤
modaiurodawedlugjulii.blogspot.com
Juz zapisałam sobie przepis w tym roku hallowen będzie przepyszne ^^
OdpowiedzUsuńhttp://verqsq.blogspot.com/
Szukałam wszędzie przepisu i znalazłam :) Tylko muszę polecieć do sklepu po dynię i na pewno przygotuje sobie ten napój <3 donneczka.blogspot.com
OdpowiedzUsuńooo i to mi się podoba :D spróbuję na pewno :D nigdy nie miałam przyjemności skosztować tego cuda. W moim mieście nie ma Starbucksa :P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.zyciejakpomarancze.blogspot.com
muszę spróbować!!
OdpowiedzUsuńMój blog-klikkk
Muszę spróbować, bo uwielbiam dynię! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję w jakiś zimny, jesienny wieczór!
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny post :)
Mój blog - KLIK
Powiem tak, wygląda smakowicie, ale... jakoś nie umiem uwierzyć, że i tak smakuje :D
OdpowiedzUsuńwww.xavilove.com
Post wylądował w zakładkach! Na pewno wypróbuję - mniam!
OdpowiedzUsuńJulia's Secret
O ja ! Trzeba koniecznie wypróbować, chociaż kurczę ja nie przepradam za tą kawką ;).
OdpowiedzUsuńhttp://feather92.blogspot.com/
Wygląda przepysznie, na pewno się skuszę :) mniam
OdpowiedzUsuńTyle szału wokół tego Pumkin Spice, a ja niestety, nienawidzę kawy!
OdpowiedzUsuńW każdym bądź razie zachwyciła mnie przejrzystość postu ;)
Obserwuję!
Pozdrawiam serdecznie,
Zapraszam do siebie: slowandminimal.blogspot.com
Tyle szału wokół tej kawy, więc chyba powinnam spróbować, mimo że nigdy nie przepadałam za dynią.
OdpowiedzUsuńPs dałam obs i będę wpadać, świetny blog :)
Oj tak, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń